Ergste droogte ooit waargenomen in de Hoorn van Afrika

De Hoorn van Afrika maakt momenteel de langste en ergste droogte mee die ooit is waargenomen. Ongenadige droogte en hoge voedselprijzen hebben ertoe geleid dat gewassen verbouwen, vee fokken en gewoon voedsel kopen zeer moeilijk is geworden. Miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika worden met honger bedreigd. Dit wordt nauwelijks of niet belicht in onze media.

Normaal kent de Hoorn van Afrika twee regenseizoenen per jaar: van maart tot mei en van oktober tot december. Maar een combinatie van klimaatverandering en een La Niña-periode hebben ervoor gezorgd dat de laatste vier regenseizoenen in deze regio uitzonderlijk droog zijn verlopen. Vier droge regenseizoenen na elkaar is nog nooit waargenomen in de 70 jaar dat de neerslag hier wordt geanalyseerd door wetenschappers van het Climate Hazards Center van de Universiteit van Californië. En momenteel zitten we in het vijfde regenseizoen met weinig neerslag.

Onderstaande afbeelding toont de afwijking (anomaly) van de klimatologisch (periode 1981-2021) normale neerslaghoeveelheden voor de periode maart-september 2022. Bruine, gele en rode tinten wijzen op veel minder neerslag dan normaal. Groene en blauwe kleuren betekenen meer neerslag dan normaal.

kaart van Oost-Afrika met de neerslag-anomalieën voor de periode maart-september 2022

Grote delen van Somalië, Kenia en Ethiopië kregen 50 tot 200 l/m² minder neerslag dan normaal.

Een consortium van 16 internationale organisaties, waaronder de Wereld GezondheidsOrganisatie, de Wereld Meteorologische Organisatie en Unicef, hebben begin november aan de alarmbel getrokken over de alsmaar slechter wordende voedselcrisis in Somalië, Kenia en Ethiopië. Volgens hun statement is de voedselvoorziening voor 21 miljoen mensen in de regio in gevaar, voornamelijk door uitzonderlijke droogte. Voor meer dan 3 miljoen mensen is de situatie zo precair dat ze het geregeld een dag of langer zonder eten moeten stellen en dat ze hun bezittingen hebben verkocht om te overleven. In Somalië hebben 1,3 miljoen mensen hun boerderij verlaten op zoek naar voedsel.

Volg me ook op Mastodon